Friday, July 27



Bahan:
1. ½ kilo Udang (Dibasuh bersih – tanpa buang kepala n kulit)
2. 1 biji Bwg Merah, 3-4 cili padi/cabai burung (dikisar kasar)
3. Sedikit Minyak Masak (utk menumis)
3. Bahan perasa - Gula, garam, aji, cukup rasa (ikut kesesuaian)

Cara Buat:
1. Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau
2. Masukkan udang yang telah dibasuh bersih
3. Gaul udang tersebut sehingga masak (anggaran dalam 10-15 minit)
4. Sedia untuk dihidang

^0^ ...Selamat mencuba dan menjamu selera ...^0^

16:58 asYDhia


Bahan:
1. ½ kilo Udang (Dibasuh bersih – tanpa buang kepala n kulit)
2. 1 biji Bwg Merah, 3-4 cili padi/cabai burung (dikisar kasar)
3. Sedikit Minyak Masak (utk menumis)
3. Bahan perasa - Gula, garam, aji, cukup rasa (ikut kesesuaian)

Cara Buat:
1. Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau
2. Masukkan udang yang telah dibasuh bersih
3. Gaul udang tersebut sehingga masak (anggaran dalam 10-15 minit)
4. Sedia untuk dihidang

^0^ ...Selamat mencuba dan menjamu selera ...^0^

Thursday, July 26




Bahan:
1. ½ kilo Daging (Bakar sehingga setengah masak dan potong halus-halus)
2. 1 biji Bwg Merah, 2 ulas Bwg Putih, sedikit Halia, (dikisar kasar)
3. 2 batang Serai (dititik)
3. Sedikit Minyak Masak (utk menumis)
4. 500gram santan
5. Air asam jawa (sedikit)
6. Bahan perasa - Gula, garam, aji, cukup rasa (ikut kesesuaian)
7. ½ jug air masak (untuk kuah gulai)

Cara Buat:
1. Tumis bahan yang dikisar bersama-sama serai sehingga naik bau
2. Masukkan sedikit air supaya tumisan tidak hangit
3. Masukkan air asam jawa sedikit dan bahan perasa
4. Masukkan daging bakar yang telah dipotong nipis-nipis
5. Masukkan santan dan kacau sehingga masak (jangan sampai pecah minyak – anggaran 10 minit)
6. Sedia untuk dihidang

^0^ ...Selamat mencuba dan menjamu selera ...^0^

14:03 asYDhia



Bahan:
1. ½ kilo Daging (Bakar sehingga setengah masak dan potong halus-halus)
2. 1 biji Bwg Merah, 2 ulas Bwg Putih, sedikit Halia, (dikisar kasar)
3. 2 batang Serai (dititik)
3. Sedikit Minyak Masak (utk menumis)
4. 500gram santan
5. Air asam jawa (sedikit)
6. Bahan perasa - Gula, garam, aji, cukup rasa (ikut kesesuaian)
7. ½ jug air masak (untuk kuah gulai)

Cara Buat:
1. Tumis bahan yang dikisar bersama-sama serai sehingga naik bau
2. Masukkan sedikit air supaya tumisan tidak hangit
3. Masukkan air asam jawa sedikit dan bahan perasa
4. Masukkan daging bakar yang telah dipotong nipis-nipis
5. Masukkan santan dan kacau sehingga masak (jangan sampai pecah minyak – anggaran 10 minit)
6. Sedia untuk dihidang

^0^ ...Selamat mencuba dan menjamu selera ...^0^

Wednesday, July 25




Bahan:
1. 5-6 ekor sotong (bersaiz sederhana)
2. ½ kilo santan (untuk rendam pulut dan masak bersama sotong)
3. 3 sudu besar gula melaka
4. Garam, aji, cukup rasa (ikut selera masing-masing)
5. ½ cup beras pulut (pakai cup sukatan beras)
6. 3 sudu gula pasir
7. Lidi halus (untuk mencucuk sotong bagi mengelakkan pulut terkeluar)

 Cara Buat:
1. Rendam pulut bersama santan dalam ½ jam
2. Cuci sotong sehingga bersih
3. Masukkan pulut bersama sedikit santan ke dalam perut sotong (dalam 2 sudu kecil) dan letakkan kepala sotong semula serta cucuk dengan lidi kecil bagi mengelakkan pulut terkeluar apabila masak (ulang sampai semua sotong selesai dimasukkan pulut)
4. Letakkan sotong ke dalam periuk, masukkan gula merah, gula pasir, garam/aji/cukup rasa dan santan
5. Masak sehingga perut sotong kelihatan kembung (anggaran dalam 15 – 20 minit)

^0^ …   Selamat mencuba dan menjamu selera …^0^
15:04 asYDhia



Bahan:
1. 5-6 ekor sotong (bersaiz sederhana)
2. ½ kilo santan (untuk rendam pulut dan masak bersama sotong)
3. 3 sudu besar gula melaka
4. Garam, aji, cukup rasa (ikut selera masing-masing)
5. ½ cup beras pulut (pakai cup sukatan beras)
6. 3 sudu gula pasir
7. Lidi halus (untuk mencucuk sotong bagi mengelakkan pulut terkeluar)

 Cara Buat:
1. Rendam pulut bersama santan dalam ½ jam
2. Cuci sotong sehingga bersih
3. Masukkan pulut bersama sedikit santan ke dalam perut sotong (dalam 2 sudu kecil) dan letakkan kepala sotong semula serta cucuk dengan lidi kecil bagi mengelakkan pulut terkeluar apabila masak (ulang sampai semua sotong selesai dimasukkan pulut)
4. Letakkan sotong ke dalam periuk, masukkan gula merah, gula pasir, garam/aji/cukup rasa dan santan
5. Masak sehingga perut sotong kelihatan kembung (anggaran dalam 15 – 20 minit)

^0^ …   Selamat mencuba dan menjamu selera …^0^

Tuesday, July 24

Nasi minyak yang dimasak masa jamuan majlis raya rumah hari tu...




Bahan:
1. Minyak sapi (1/2 tin), Minyak jagung 3 sudu, planta 4 sudu
2. Beras (dlm 10 pot kecil - basuh dan toskan)
3. Lobak Merah (1 batang - hiris halus)
4. Garam, aji, cukup rasa (cukup rasa)
5. Susu Cair (1 tin)
6. Kismis (1/2 kotak)
7. Bwg merah, putih, halia (hiris halus)
8. Bwg merah, putih, halia, serai (kisar halus)
9. Daun sup dan bawang (potong dlm 1/2 inci)
10. 2 ketul gula batu (saiz sederhana)
11. 1 1/2 kiub ayam

Cara Buat:
1. Panaskan 1/2 tin minyak sapi, planta dan minyak jagung
2. Tumis bwg merah, halia, serai yg dihiris sehingga naik bau dan masukkan bwg merah, putih, halia, yang dikisar pula. Masak sehingga naik bau dan agak-agak kering
3. Masukkan 1 1/2 kiub ayam dan gula batu. Masak sampai gula batu cair (Masak atas api dapur yg sederhana)
4. Masukkan 3/4 tin susu cair
5. Masukkan bahan perasa dan bg tumisan agak sederhana kering
6. Masak nasi seperti biasa (cuma kurangkan sedikit air)
7. Bila nasi menggelegak, masukkan bahan tumisan, kacau dan rs (sekiranya kurang masin)
8. Bila nasi agak kering, masukkan hirisan lobak merah, kismis, daun sup dan bwg
9. Gaul rata dan biarkan sehingga masak.

^0^ ...Selamat mencuba dan menjamu selera ...^0^
15:27 asYDhia
Nasi minyak yang dimasak masa jamuan majlis raya rumah hari tu...




Bahan:
1. Minyak sapi (1/2 tin), Minyak jagung 3 sudu, planta 4 sudu
2. Beras (dlm 10 pot kecil - basuh dan toskan)
3. Lobak Merah (1 batang - hiris halus)
4. Garam, aji, cukup rasa (cukup rasa)
5. Susu Cair (1 tin)
6. Kismis (1/2 kotak)
7. Bwg merah, putih, halia (hiris halus)
8. Bwg merah, putih, halia, serai (kisar halus)
9. Daun sup dan bawang (potong dlm 1/2 inci)
10. 2 ketul gula batu (saiz sederhana)
11. 1 1/2 kiub ayam

Cara Buat:
1. Panaskan 1/2 tin minyak sapi, planta dan minyak jagung
2. Tumis bwg merah, halia, serai yg dihiris sehingga naik bau dan masukkan bwg merah, putih, halia, yang dikisar pula. Masak sehingga naik bau dan agak-agak kering
3. Masukkan 1 1/2 kiub ayam dan gula batu. Masak sampai gula batu cair (Masak atas api dapur yg sederhana)
4. Masukkan 3/4 tin susu cair
5. Masukkan bahan perasa dan bg tumisan agak sederhana kering
6. Masak nasi seperti biasa (cuma kurangkan sedikit air)
7. Bila nasi menggelegak, masukkan bahan tumisan, kacau dan rs (sekiranya kurang masin)
8. Bila nasi agak kering, masukkan hirisan lobak merah, kismis, daun sup dan bwg
9. Gaul rata dan biarkan sehingga masak.

^0^ ...Selamat mencuba dan menjamu selera ...^0^

Bahan:
1. Ayam - dalam 1 1/2 ekor (basuh n digoreng)
2. 3 biji Bwg Merah, 4 ulas Putih, sedikit Halia, 3 batang Serai (dikisar halus)
3. Minyak Masak (utk menggoreng + menumis)
4. 1/4 paket Cabai Kering (rebus + kisar halus)
5. Air asam jawa (sedikit)
6. Bahan perasa - Gula, garam, aji, cukup rasa (ikut kesesuaian)
7. Sedikit serbuk kunyit

Cara Buat:
1. Goreng ayam (diletakkan sedikit serbuk kunyit, garam dan ajinomoto) sehingga kuning-kekuningan
2. Tumis bahan yg dikisar bersama cabai kering
3. Bila bahan kisar dah naik bau, masukkan air asam jawa sedikit, masukkan sedikit air (sekiranya sambal pekat)
4. Masukkan bahan perasa 
5. Masukkan ayam dan gaul rata



^0^ ...Selamat mencuba dan menjamu selera ...^0^
13:43 asYDhia

Bahan:
1. Ayam - dalam 1 1/2 ekor (basuh n digoreng)
2. 3 biji Bwg Merah, 4 ulas Putih, sedikit Halia, 3 batang Serai (dikisar halus)
3. Minyak Masak (utk menggoreng + menumis)
4. 1/4 paket Cabai Kering (rebus + kisar halus)
5. Air asam jawa (sedikit)
6. Bahan perasa - Gula, garam, aji, cukup rasa (ikut kesesuaian)
7. Sedikit serbuk kunyit

Cara Buat:
1. Goreng ayam (diletakkan sedikit serbuk kunyit, garam dan ajinomoto) sehingga kuning-kekuningan
2. Tumis bahan yg dikisar bersama cabai kering
3. Bila bahan kisar dah naik bau, masukkan air asam jawa sedikit, masukkan sedikit air (sekiranya sambal pekat)
4. Masukkan bahan perasa 
5. Masukkan ayam dan gaul rata



^0^ ...Selamat mencuba dan menjamu selera ...^0^