Monday, August 13


Just a simple resepi buat biskut nie...ni merupakan percubaan kali ke-3 (3 thn berturut2) n alhamdullilah finally mak mampu buat yeaaayyyy.....Sbb seblum2 nie asyik hangit n belerai cornflakes dia n x rangup...but thn nie x da lagi hehhee...ni bahan2 n cara membuat biskt ni...base on apa yg mak buat...

Bahan:
1. 1 kotak cornflakes (325gram-if not mistake)
2. 9 sudu besar gula kastor
3. 9 sudu besar madu (original madu)
4. 1 botol kecil gula manik (yang berwarna warni)
5. Sarung biskut (cup cakes saiz kecil)
6. 1 buttercup (250gram)

Cara Buat:
1. Panaskan butter smpai cair (mak panaskan dlm microwave jer...almost 2 minit)
2. Masukkan gula kastor dan madu bersama2 butter (panaskan lagi dlm microwave untuk hancurkan gula tu - anggaran 1 minit)
3. Masukkan butter, gula dan madu td ke dalam mangkuk besar dan masukkan cornflakes tersebut.
4. Gaul smpai rata semua cornflakes
5. Letakkan cornflakes ke dalam acuan cup cakes n tabur manik gula sedikit.
6. Panaskan dalam micowave selama 40saat.
7. Biarkan sejuk dan boleh disimpan.

Kenapa mak gunakan microwave sbb bila mak ikut resepi orang mengatakan suhu oven 180 darjah n selama 10 minit, cornflakes mak hangit n x melekat pun satu sama lain cornflakes tu...tp bila mak panaskan dlm microwave, cornflakes tu melekat cantik ;)

^0^ ...Selamat mencuba dan menjamu selera ...^0^
10:30 asYDhia

Just a simple resepi buat biskut nie...ni merupakan percubaan kali ke-3 (3 thn berturut2) n alhamdullilah finally mak mampu buat yeaaayyyy.....Sbb seblum2 nie asyik hangit n belerai cornflakes dia n x rangup...but thn nie x da lagi hehhee...ni bahan2 n cara membuat biskt ni...base on apa yg mak buat...

Bahan:
1. 1 kotak cornflakes (325gram-if not mistake)
2. 9 sudu besar gula kastor
3. 9 sudu besar madu (original madu)
4. 1 botol kecil gula manik (yang berwarna warni)
5. Sarung biskut (cup cakes saiz kecil)
6. 1 buttercup (250gram)

Cara Buat:
1. Panaskan butter smpai cair (mak panaskan dlm microwave jer...almost 2 minit)
2. Masukkan gula kastor dan madu bersama2 butter (panaskan lagi dlm microwave untuk hancurkan gula tu - anggaran 1 minit)
3. Masukkan butter, gula dan madu td ke dalam mangkuk besar dan masukkan cornflakes tersebut.
4. Gaul smpai rata semua cornflakes
5. Letakkan cornflakes ke dalam acuan cup cakes n tabur manik gula sedikit.
6. Panaskan dalam micowave selama 40saat.
7. Biarkan sejuk dan boleh disimpan.

Kenapa mak gunakan microwave sbb bila mak ikut resepi orang mengatakan suhu oven 180 darjah n selama 10 minit, cornflakes mak hangit n x melekat pun satu sama lain cornflakes tu...tp bila mak panaskan dlm microwave, cornflakes tu melekat cantik ;)

^0^ ...Selamat mencuba dan menjamu selera ...^0^

Friday, August 10


Ni resepi dr my hubby...ari tu buka posa hari ke – 19 tetiba dia nak mkn tom yam...wlpn bahan x da kat rumah tp dia sanggup nak p beli...cayang abg...so ni bhn2 dan cara dia masak...yg pasti sgt2 sedap for me...apa pun suka menyimpan resepi disini...

Bahan:
A:
1. 1 biji Bwg Merah, 3 ulas bawang putih, ¾ halia (dipotong nipis)
2. 3 ulas daun limau
3. 2 batang serai (dititik)
4. 4 biji cabai burung
5. 1 botol kecil perencah tom yam (beli dekat NSK)

B:
1. 4-5 ketul ayam (dipotong kecil)
2. 3 ekor sotong (dicuci bersih dan dipotong nipis)
3. 6 ekor udang (dicuci bersih)

C:
1. 2 biji tomato (dipotong)
2. 2 batang saleri (dipotong)
3. ½ bunga kubis (dipotong)
4. 1 batang carrot (dipotong)
5. 1 bekas kecil putik jagung (dikerat 2)

1. Minyak Masak (utk menumis)
2. Bahan perasa - garam, aji, cukup rasa (ikut kesesuaian)
3. 4 cawan air (bersesuaian dengan periuk)

Cara Buat:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis perencah tom yam bersama-sama bahan A sehingga naik bau
2. Masukkan air dan ayam
3. Bila dah empuk ayam, masukkan Bahan B yang lain dan bahan C
4. Tambahkan perasa jika perlu dan tunggu sehingga masak (anggaran dalam 10-15 minit)
5. Sedia untuk dihidang

^0^ ...Selamat mencuba dan menjamu selera ...^0^
16:35 asYDhia

Ni resepi dr my hubby...ari tu buka posa hari ke – 19 tetiba dia nak mkn tom yam...wlpn bahan x da kat rumah tp dia sanggup nak p beli...cayang abg...so ni bhn2 dan cara dia masak...yg pasti sgt2 sedap for me...apa pun suka menyimpan resepi disini...

Bahan:
A:
1. 1 biji Bwg Merah, 3 ulas bawang putih, ¾ halia (dipotong nipis)
2. 3 ulas daun limau
3. 2 batang serai (dititik)
4. 4 biji cabai burung
5. 1 botol kecil perencah tom yam (beli dekat NSK)

B:
1. 4-5 ketul ayam (dipotong kecil)
2. 3 ekor sotong (dicuci bersih dan dipotong nipis)
3. 6 ekor udang (dicuci bersih)

C:
1. 2 biji tomato (dipotong)
2. 2 batang saleri (dipotong)
3. ½ bunga kubis (dipotong)
4. 1 batang carrot (dipotong)
5. 1 bekas kecil putik jagung (dikerat 2)

1. Minyak Masak (utk menumis)
2. Bahan perasa - garam, aji, cukup rasa (ikut kesesuaian)
3. 4 cawan air (bersesuaian dengan periuk)

Cara Buat:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis perencah tom yam bersama-sama bahan A sehingga naik bau
2. Masukkan air dan ayam
3. Bila dah empuk ayam, masukkan Bahan B yang lain dan bahan C
4. Tambahkan perasa jika perlu dan tunggu sehingga masak (anggaran dalam 10-15 minit)
5. Sedia untuk dihidang

^0^ ...Selamat mencuba dan menjamu selera ...^0^

Wednesday, August 8



Bahan:
1. ½ kilo Daging (Direbus sehingga empuk)
2. 2 biji Bwg Merah, 3 ulas bawang putih, ¾ halia dan 1 batang serai (dikisar halus)
3. 4 sudu besar cabai kisar
4. Minyak Masak (utk menggoreng daging dan menumis)
5. Bahan perasa - garam, aji, cukup rasa (ikut kesesuaian)
6. 2 sudu air asam jawa
7. 1 cawan santan pekat (ikut kuantiti daging)
8. 1 cawan air daging
9. Kicap (untuk gaul bersama daging)

Cara Buat:
A:
1. Potong daging yang sudah direbus nipis-nipis
2. Tumbuk daging tersebut sehingga agak lembut
3. Gaul daging yang telah ditumbuk dengan kicap
4. Goreng daging tersebut sehingga separuh garing.
5. Tinggalkan sedikit minyak lebihan goreng untuk menumis.

B:
1. Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau dan masukkan cabai kisar sehingga cabai masak
2. Masukkan air asam jawa dan air daging
3. Masukkan daging yang telah digoreng tadi
4. Gaul rata dan masukkan santan serta bahan perasa (anggaran dalam 5-7 minit)
4. Sedia untuk dihidang

^0^ ...Selamat mencuba dan menjamu selera ...^0^
11:55 asYDhia


Bahan:
1. ½ kilo Daging (Direbus sehingga empuk)
2. 2 biji Bwg Merah, 3 ulas bawang putih, ¾ halia dan 1 batang serai (dikisar halus)
3. 4 sudu besar cabai kisar
4. Minyak Masak (utk menggoreng daging dan menumis)
5. Bahan perasa - garam, aji, cukup rasa (ikut kesesuaian)
6. 2 sudu air asam jawa
7. 1 cawan santan pekat (ikut kuantiti daging)
8. 1 cawan air daging
9. Kicap (untuk gaul bersama daging)

Cara Buat:
A:
1. Potong daging yang sudah direbus nipis-nipis
2. Tumbuk daging tersebut sehingga agak lembut
3. Gaul daging yang telah ditumbuk dengan kicap
4. Goreng daging tersebut sehingga separuh garing.
5. Tinggalkan sedikit minyak lebihan goreng untuk menumis.

B:
1. Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau dan masukkan cabai kisar sehingga cabai masak
2. Masukkan air asam jawa dan air daging
3. Masukkan daging yang telah digoreng tadi
4. Gaul rata dan masukkan santan serta bahan perasa (anggaran dalam 5-7 minit)
4. Sedia untuk dihidang

^0^ ...Selamat mencuba dan menjamu selera ...^0^

Wednesday, August 1


Bahan:
1. 1 ½ Pot Nasi
2. ½ mangkuk kecil sayur campur (carrot, kacang peas dan jagung)
3. Sedikit Minyak Masak (utk menumis)
4. Cukup rasa (ikut kesesuaian)
5. ½ biji bawang merah, 3 ulas bawang putih (dicincang)
6. Isi Ikan masin tenggiri

Cara Buat:
1. Tumis bahan yang dicincang sehingga naik bau
2. Masukkan sayur campur dan ikan masin tenggiri
3. Hancurkan isi ikan tersebut dan kacau sehingga sebati bersama sayur campur dan perisa cukup rasa sedikit (jangan lebih sebab ikan dah sedia masin)
3. Masukkan nasi dan gaul sehingga sebati
4. Sedia untuk dihidang

^0^ ...Selamat mencuba dan menjamu selera ...^0^

08:47 asYDhia

Bahan:
1. 1 ½ Pot Nasi
2. ½ mangkuk kecil sayur campur (carrot, kacang peas dan jagung)
3. Sedikit Minyak Masak (utk menumis)
4. Cukup rasa (ikut kesesuaian)
5. ½ biji bawang merah, 3 ulas bawang putih (dicincang)
6. Isi Ikan masin tenggiri

Cara Buat:
1. Tumis bahan yang dicincang sehingga naik bau
2. Masukkan sayur campur dan ikan masin tenggiri
3. Hancurkan isi ikan tersebut dan kacau sehingga sebati bersama sayur campur dan perisa cukup rasa sedikit (jangan lebih sebab ikan dah sedia masin)
3. Masukkan nasi dan gaul sehingga sebati
4. Sedia untuk dihidang

^0^ ...Selamat mencuba dan menjamu selera ...^0^