Sunday, August 11

Puasa hari tu baru 2 kali ke bazar ramadhan...dalam banyak-banyak juadah yang ada mak bekenan dengan samosa nie..harga pun tak mahal baru 5 ketul RM 3.00...
Inti yang ada adalah daging dan ayam...boleh campur...tapi yang paling mak suka intinya yang padat dan sedap...kalau hari biasa (pasar malam) mak tak sure ada jual ke tidak...
 
Lokasi mak beli adalah bazar sri rampai...area depan tasik di masjid sri rampai...
 
Sedap sangat...10 bintang mak kasi...even my dad and my mom pun puji :)
11:43 asYDhia
Puasa hari tu baru 2 kali ke bazar ramadhan...dalam banyak-banyak juadah yang ada mak bekenan dengan samosa nie..harga pun tak mahal baru 5 ketul RM 3.00...
Inti yang ada adalah daging dan ayam...boleh campur...tapi yang paling mak suka intinya yang padat dan sedap...kalau hari biasa (pasar malam) mak tak sure ada jual ke tidak...
 
Lokasi mak beli adalah bazar sri rampai...area depan tasik di masjid sri rampai...
 
Sedap sangat...10 bintang mak kasi...even my dad and my mom pun puji :)

Wednesday, August 7

Last weekend my mom datang ke KL atas urusan kerja my dad...so balik je dari opis mak dihidangkan dengan masakan ini...
Nama masakan ni my mom cakap Tauhu Berinti Ayam Berhias Udang...sebab apa hias udang sebab dok tenggek udang atas dia...yang gambar ni adalah masakan secara kukus, nak goreng pun ok cuma warna dia akan tukar menjadi gelap la yang ayam tu...

Ok bahan yang my mom guna dia cakap:
1) Isi ayam dalam 3 ketul
2) Sedikit Daun bawang dan daun sup
3) 12 ketul Tauhu bulat yang dah digoreng
4) Udang dalam 12 ketul (udang kecil)
5) Sedikit serbuk perasa
6) 2 kecil sudu lada hitam dan lada putih

Cara nak buat:
1) Kisar isi ayam serbuk perasa dan lada hitam/ putih sehingga sederhana kasar (boleh jugak guna daging ayam kisar ramlee)
2) Keluarkan ayam yang telah dikisar dan masukkan daun bawang dan daun sup serta bahan perasa
3) Potong tauhu sedikit untuk memberi ruang meletakkan isi ayam tersebut
4) Gumpalkan kecil-kecil isi ayam dan masukkan ke dalam tauhu dan letak udang diatasnya
5) Kukus dalam 6-10 minit sehingga ayam tersebut masak
6) Ulang langkah 5 sehingga semua tauhu habis dikukus

Sedia untuk dihidang bersama sos thai atau sos cili
11:35 asYDhia
Last weekend my mom datang ke KL atas urusan kerja my dad...so balik je dari opis mak dihidangkan dengan masakan ini...
Nama masakan ni my mom cakap Tauhu Berinti Ayam Berhias Udang...sebab apa hias udang sebab dok tenggek udang atas dia...yang gambar ni adalah masakan secara kukus, nak goreng pun ok cuma warna dia akan tukar menjadi gelap la yang ayam tu...

Ok bahan yang my mom guna dia cakap:
1) Isi ayam dalam 3 ketul
2) Sedikit Daun bawang dan daun sup
3) 12 ketul Tauhu bulat yang dah digoreng
4) Udang dalam 12 ketul (udang kecil)
5) Sedikit serbuk perasa
6) 2 kecil sudu lada hitam dan lada putih

Cara nak buat:
1) Kisar isi ayam serbuk perasa dan lada hitam/ putih sehingga sederhana kasar (boleh jugak guna daging ayam kisar ramlee)
2) Keluarkan ayam yang telah dikisar dan masukkan daun bawang dan daun sup serta bahan perasa
3) Potong tauhu sedikit untuk memberi ruang meletakkan isi ayam tersebut
4) Gumpalkan kecil-kecil isi ayam dan masukkan ke dalam tauhu dan letak udang diatasnya
5) Kukus dalam 6-10 minit sehingga ayam tersebut masak
6) Ulang langkah 5 sehingga semua tauhu habis dikukus

Sedia untuk dihidang bersama sos thai atau sos cili

Monday, August 5

Masa harijadi mak yang lepas, kebetulan dalam bulan puasa, so mak hanya masakkan simple juadah buka puasa iaitu spaghetti Bolognese...
 
Bahan yang mak gunakan adalah
1) Spaghetti angle hair (yang memang ada dalam almari baki dulu punya)
2) Chicken Meatball (dalam 10 ketul)
3) Daging cincang (1 pek)
4) Perencah spaghetti jenama adabi 1 botol
5) Sayur campur (dalam 2 genggam - yang frozen punya)
6) Sedikit perasa (garam, ajinomoto/ cukup rasa)
7) 1/2 Bawang merah dan5 ulas bawang putih dihiris halus dan dipotong cincang
 
Cara memasak:
1) Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan putih hingga naik bau
2) Masukkan daging cincang dan sedikit air dan gaul bagi mesra
3) Masukkan perencah spaghetti dan masukkan sedikit air lagi
4) Masukkan sayur campur dan chicken meatball
5) Biarkan sehingga menggelegak (anggaran 10-15 minit)
 
Pastikan spaghetti telah direbus terlebih dahulu...bila kuah dia dah siap boleh la dihidang :)

17:19 asYDhia
Masa harijadi mak yang lepas, kebetulan dalam bulan puasa, so mak hanya masakkan simple juadah buka puasa iaitu spaghetti Bolognese...
 
Bahan yang mak gunakan adalah
1) Spaghetti angle hair (yang memang ada dalam almari baki dulu punya)
2) Chicken Meatball (dalam 10 ketul)
3) Daging cincang (1 pek)
4) Perencah spaghetti jenama adabi 1 botol
5) Sayur campur (dalam 2 genggam - yang frozen punya)
6) Sedikit perasa (garam, ajinomoto/ cukup rasa)
7) 1/2 Bawang merah dan5 ulas bawang putih dihiris halus dan dipotong cincang
 
Cara memasak:
1) Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan putih hingga naik bau
2) Masukkan daging cincang dan sedikit air dan gaul bagi mesra
3) Masukkan perencah spaghetti dan masukkan sedikit air lagi
4) Masukkan sayur campur dan chicken meatball
5) Biarkan sehingga menggelegak (anggaran 10-15 minit)
 
Pastikan spaghetti telah direbus terlebih dahulu...bila kuah dia dah siap boleh la dihidang :)


Sunday, August 4

Ya allah malasnya sekarang mak nak masak...nak pulak balik opis dah nak dekat jam 6 petang...uruskan apa yang patut barula memasak...
Menu yang paling ringkas mak buat untuk puasa yang ke 16 ramadhan....pakai bahan yang ada dirumah jer...
Bahannya:
1) 5 ketul ayam dipotong kecil
2) 1 biji bawang merah dihiris halus
3) Perencah 3 rasa adabi
4) Bunga kobis dalam 100gram
Cara memasak:
Memandangkan malas mak gunakan pan ajaib dan masukkan ayam yang telah digaul dengan garam dan sedikit kunyit...
Kemudian masukkan sedikit Perencah 3 rasa dan sedikit air...gaul rata
Lebih kurang 15 minit baru masukkan bunga kubis dan biarkan dalam 10 minit.
Kemudian sedia untuk dihidang.
17:06 asYDhia
Ya allah malasnya sekarang mak nak masak...nak pulak balik opis dah nak dekat jam 6 petang...uruskan apa yang patut barula memasak...
Menu yang paling ringkas mak buat untuk puasa yang ke 16 ramadhan....pakai bahan yang ada dirumah jer...
Bahannya:
1) 5 ketul ayam dipotong kecil
2) 1 biji bawang merah dihiris halus
3) Perencah 3 rasa adabi
4) Bunga kobis dalam 100gram
Cara memasak:
Memandangkan malas mak gunakan pan ajaib dan masukkan ayam yang telah digaul dengan garam dan sedikit kunyit...
Kemudian masukkan sedikit Perencah 3 rasa dan sedikit air...gaul rata
Lebih kurang 15 minit baru masukkan bunga kubis dan biarkan dalam 10 minit.
Kemudian sedia untuk dihidang.