Thursday, September 26

Yeayyy....finally mak berjaya buat muffin...mak ingat buat muffin susah rupanya senang jer... Lepas tengok sifu ajar wahhh siap salin resepi and buat sama-sama dengan dia dan hasilnya....
 Sedap makan panas-panas...even tak panas pun sedap...semua cukup...
Ok just simple resepi untuk orang yang baru belajar nak muffin...

Peralatan yang mak guna adalah mixer, penimbang dan bekas nak gaulkan semua bahan

Bahannya:
1) 1 kotak tepung muffin jenama NONA (mak beli kat BIG AEON)
2) 3 telur saiz A
3) 100 gram air
4) 25gram minyak jagung
5) 50gram buah-buahan campur
6) Sarung muffin

Caranya:
1) Panaskan oven dalam suhu 180 darjah dalam 10 minit
2) Masukkan tepung muffin, air, telur dan minyak ke dalam mangkuk adunan
3) Pukul hingga sebati
4) Masukkan buah-buahan campuran dan gaul lagi
5) Masukkan adunan ke mangkuk muffin
6) Bakar dalam suhu 180 darjah selama 15-18 minit

My sis cakap kalau muffin tu merkah maknanya masak dan sedap...apa pun selamat mencuba

10:24 asYDhia
Yeayyy....finally mak berjaya buat muffin...mak ingat buat muffin susah rupanya senang jer... Lepas tengok sifu ajar wahhh siap salin resepi and buat sama-sama dengan dia dan hasilnya....
 Sedap makan panas-panas...even tak panas pun sedap...semua cukup...
Ok just simple resepi untuk orang yang baru belajar nak muffin...

Peralatan yang mak guna adalah mixer, penimbang dan bekas nak gaulkan semua bahan

Bahannya:
1) 1 kotak tepung muffin jenama NONA (mak beli kat BIG AEON)
2) 3 telur saiz A
3) 100 gram air
4) 25gram minyak jagung
5) 50gram buah-buahan campur
6) Sarung muffin

Caranya:
1) Panaskan oven dalam suhu 180 darjah dalam 10 minit
2) Masukkan tepung muffin, air, telur dan minyak ke dalam mangkuk adunan
3) Pukul hingga sebati
4) Masukkan buah-buahan campuran dan gaul lagi
5) Masukkan adunan ke mangkuk muffin
6) Bakar dalam suhu 180 darjah selama 15-18 minit

My sis cakap kalau muffin tu merkah maknanya masak dan sedap...apa pun selamat mencuba

Thursday, September 5

Kerabu hasil air tangan my mum

Simple menu yang pasti ramai orang kecur air liur...so sedap makan dengan nasi putih tanpa lauk pun dah ok...Bahan-bahan so simple tak perlu nak teruk-teruk...

1. Mangga muda 2 biji bersaiz sederhana besar
2. Cabai burung dalam 15 putik dipotong halus
3. Bunga kantan 2 kuntum dihiris halus (ambik yang belum kembang)
4. 1 biji bawang besar dipotong nipis
5. Garam, aji dan cukup rasa (ikut kesesuaian)
6. Gula (ikut kesesuaian)

Buat senang jer parutkan isi mangga tadi halus-halus, nak lagi senang guna pemarut, masukkan cabai burung, bunga kantan dan semua perasa yang dikatakan.Kemudian gaul rata dan sedia untuk dihidang. Boleh dimakan bersama nasi putih yang masih berasap.

My mum tak guna cuka or air limau sebab nanti kerabu tu akan jadi basah sebab gula yang kita letakkan. Selamat mencuba :)
15:50 asYDhia
Kerabu hasil air tangan my mum

Simple menu yang pasti ramai orang kecur air liur...so sedap makan dengan nasi putih tanpa lauk pun dah ok...Bahan-bahan so simple tak perlu nak teruk-teruk...

1. Mangga muda 2 biji bersaiz sederhana besar
2. Cabai burung dalam 15 putik dipotong halus
3. Bunga kantan 2 kuntum dihiris halus (ambik yang belum kembang)
4. 1 biji bawang besar dipotong nipis
5. Garam, aji dan cukup rasa (ikut kesesuaian)
6. Gula (ikut kesesuaian)

Buat senang jer parutkan isi mangga tadi halus-halus, nak lagi senang guna pemarut, masukkan cabai burung, bunga kantan dan semua perasa yang dikatakan.Kemudian gaul rata dan sedia untuk dihidang. Boleh dimakan bersama nasi putih yang masih berasap.

My mum tak guna cuka or air limau sebab nanti kerabu tu akan jadi basah sebab gula yang kita letakkan. Selamat mencuba :)