Friday, August 26

Simple resepi dan senang dimasak...kalau ada kerang lagi sedap..
Bahan-bahan:
1 paket keaw tiau
6 ulas bawang putih dicincang halus
3 keping fish cake
1 paket bebola ikan
Taugeh (anggaran dlm 50 sen)
1 ikat kucai
2 sudu kicap pekat
2 sudu kicap manis
2 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
Sedikit cili boh
2 sudu sos cili
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit perasa (cukup rasa dan garam)
Sedikit air
Cara memasak:
Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan dan masukkan cili boh,kicap pekat,kicap manis,sos cili,sos tomato,sos tiram dan sedikit air
Kemudian masukkan fish cake dan bebola ikan atau udang,daging,kerang,sotong dan gaul sehingga bahan masak
Masukkan bahan perasa dan keau tiaw dan gaul rata untuk sebatikan dengan bahan lain
Masukkan taugeh dan kucai gaul sehingga rata
Selamat mencuba 
09:04 asYDhia
Simple resepi dan senang dimasak...kalau ada kerang lagi sedap..
Bahan-bahan:
1 paket keaw tiau
6 ulas bawang putih dicincang halus
3 keping fish cake
1 paket bebola ikan
Taugeh (anggaran dlm 50 sen)
1 ikat kucai
2 sudu kicap pekat
2 sudu kicap manis
2 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
Sedikit cili boh
2 sudu sos cili
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit perasa (cukup rasa dan garam)
Sedikit air
Cara memasak:
Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan dan masukkan cili boh,kicap pekat,kicap manis,sos cili,sos tomato,sos tiram dan sedikit air
Kemudian masukkan fish cake dan bebola ikan atau udang,daging,kerang,sotong dan gaul sehingga bahan masak
Masukkan bahan perasa dan keau tiaw dan gaul rata untuk sebatikan dengan bahan lain
Masukkan taugeh dan kucai gaul sehingga rata
Selamat mencuba 

Tuesday, August 9


Bila ada sotong selain dari goreng tepung kita boleh jugak masak gulai lemak supaya berkuah sikit masakan kita terutama bila ada anak kecik yang dah start kuat makan.

Bahan-bahan:
5-7 ekor sotong (cuci bersih)
3 biji kentang (saiz kecil dipotong empat)
1 biji bawang merah
3/4 kunyit hidup ( untuk warna kuning, gunakan serbuk kunyit pun boleh)
5 biji cabai burung (dikisar bersama bawang merah dan kunyit hidup)
1/2 kilo santan ( kurangkan ikut citarasa)
Bahan perasa (sedikit garam, ajino, cukup rasa)
Sedikit air (200ml)
Minyak masak untuk menumis

Cara memasak:
1- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau
2- Masukkan kentang dan sedikit air
3- Kacau dan biarkan sehingga kentang empuk
4- Masukkan sotong dan biarkan dalam 2-3 minit
5- Masukkan santan dan gaul supaya tidak pecah minyak
6- Masukkan bahan perasa dan biarkan dalam 3-5 minit
7 - Gaul supaya tidak pecah minyak dan tutup api

Simple dan bahan pun tak banyak...yang penting sedap dan perut kenyang :)
12:57 asYDhia

Bila ada sotong selain dari goreng tepung kita boleh jugak masak gulai lemak supaya berkuah sikit masakan kita terutama bila ada anak kecik yang dah start kuat makan.

Bahan-bahan:
5-7 ekor sotong (cuci bersih)
3 biji kentang (saiz kecil dipotong empat)
1 biji bawang merah
3/4 kunyit hidup ( untuk warna kuning, gunakan serbuk kunyit pun boleh)
5 biji cabai burung (dikisar bersama bawang merah dan kunyit hidup)
1/2 kilo santan ( kurangkan ikut citarasa)
Bahan perasa (sedikit garam, ajino, cukup rasa)
Sedikit air (200ml)
Minyak masak untuk menumis

Cara memasak:
1- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau
2- Masukkan kentang dan sedikit air
3- Kacau dan biarkan sehingga kentang empuk
4- Masukkan sotong dan biarkan dalam 2-3 minit
5- Masukkan santan dan gaul supaya tidak pecah minyak
6- Masukkan bahan perasa dan biarkan dalam 3-5 minit
7 - Gaul supaya tidak pecah minyak dan tutup api

Simple dan bahan pun tak banyak...yang penting sedap dan perut kenyang :)