Wednesday, May 14

Posted by asYDhia on 15:00 2 comments
Atas permintaan seorang kawan baik a.k.a adik comel...mak pun buatkan la Sherperd Pai ni...sebenarnya bila mak google nampak macam senang dan bahan pun tak la susah cari...so semalam mak nekad merajinkan diri yang sedikit malas ni buat pai ni...
  
Bahan yang digunakan untuk base:
1. 20 biji kentang (direbus empuk) - anggaran 9 bekas seperti gambar
2. Sedikit lada sulah
3. 3 sudu besar butter
4. Sedikit garam
5. 60ml susu segar

Bahan untuk inti:
1. 1 bungkus daging kisar 
2. 1 tin cendawan (dipotong nipis-nipis)
3. 1 botol sos spagetti
4. 1 batang carrot (dihiris halus)
4. 3 ulas bawang putih (dipotong cincang)
5. 1 biji bawang merah (dipotong dadu)
6. Sedikit minyak masak
7. Sedikit cukup rasa dan ajinomoto

Cara membuat base:
1. Kentang yang telah direbus di lenyek hingga sebati, masukkan butter, susu sedikit demi sedikit dan garam sebagai perasa. (mak letak cukup rasa sikit).
2. Putar sampai lembut (kalau malas pakai je mixer)

Cara membuat inti:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan daging kisar dan gaul rata
3. Masukkan pes tomato (sos spagetti) dan gaul rata.
4. Masukkan cendawan dan carrot serba bahan perasa dan gaul.
5. Biarkan mendidih dalam 3-5 minit dengan api sederhana kecil.

Cara membuat:
1. Masukkan 1/2 kentang lenyek di dalam bekas loyang atau bekas makanan seperti digambar dan ratakan.
2. Masukkan sedikit inti daging tersebut dan ratakan.
3. Masukkan sekali lagi kentang lenyek tersebut dan ratakan.
4. Tabur cheese diatasnya menutupi kentang tersebut.

* boleh buat beberapa layer yang dirasakan perlu dan diakhiri dengan kentang diatas.

Panaskan oven dalam suhu 180 darjah celsius dan bakar selama 20-25 minit.

Selamat mencuba :)
Categories:

2 comments: