Bahan-bahan untuk doh:
1. 2 Cawan tepung gandum
2. 1 sudu minyak masak (minyak perlu dipanaskan terlebih dahulu dan diketepikan)
3. 4 sudu marjerin
4. Sedikit air sejuk (air masak dalam peti sejuk)
5. Sedikit garam
Cara Membuatnya:
1. Masukkan tepung gandum brsama marjerin dan gaul rata sehingga tepung menjadi seperti serbuk roti.
2. Buat sedikit lubang ditengah adunan dan masukkan minyak masak yang panas tadi kedalam tepung dan uli sedikit demi sedikit.
3. Bila adunan sudah sebati, masukkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh tidak melekat di jari.
4. Bila sudah menjadi doh yang tidak melekat, ketepikan doh untuk membuat inti karipap pula.
Bahan untuk membuat inti:
1. 1 tin sardin (ambil isi dan hancurkan) asingkan kuah sardin tersebut dan ketepikan.
2. 2 bawang dan 4 ulas bawang putih dicincang halus.
3. 3 sudu cabai kisar.
4. 5-6 biji ubi kentang dipotong dadu.
5. Sedikit serbuk perasa (Garam,cukup rasa,gula sikit)
Cara membuatnya:
1. Tumis bawang merah, bawang putih dan cabai blander sehingga naik bau wangi.
2. Masukkan isi ikan sardin dan kacau seketika.
3. Masukkan kuah sardin bersama ubi kentang dan sedikit air.
4. Masukkan sedikit perasa mengikut kesesuaian dan kacau sehingga kuah sederhana kering.
5. Ketepikan inti dan biar sehingga sejuk.
Selamat mencuba
Categories: karipap
0 comments:
Post a Comment