Tuesday, December 18

Posted by asYDhia on 23:00 No comments
Hari bila tah my hubby cakap dia masak Singgang Daging...masa tu my daughter demam so my hubby ambik alih jagakan anak...balik dari kerja bila aku rasa macam sup...tapi my hubby masih pertahankan itu adalah singgang...so fikir punya fikir dan kebetulan kicap pedas masih ada dalam peti sejuk so buat la menu nie...simple je...tapi for me sedap dan mengenyangkan...


Bahan:
1. 1 paket maggie segera (direndam sehingga lembut bersama air panas – tos dan asingkan)
2. 200gram daging direbus dan dipotong nipis-nipis
3. ½ bawang merah, 2 ulas bawang putih, ¼ halia (dihiris)
4. 2 serai (dititik), 2 keping asam keping
5. Bahan perasa - garam, aji, cukup rasa (ikut kesesuaian)
6. 4 cawan besar air masak

Cara Buat:
1. Masukkan air ke dalam periuk dan biar sehingga mendidih.
2. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masukkan bahan perasa.
3. Biarkan sehingga mendidih dalam anggaran 5-10 minit.
4. Masukkan maggi yang telah dicelur ke dalam mangkuk dan masukkan sup singgang.

^0^ ...Selamat mencuba dan menjamu selera ...^0^
Categories:

0 comments:

Post a Comment