A) Nasi Ayam
B) Ayam Panggang
C) Sup Ayam
Bahan:
A) Nasi
1. 4 pot
beras – dibilas bersih dan diketepikan
2. ½ Bwg
Merah, 2 ulas bawang putih, ¼ halia (dipotong hiris)
3. 2 batang Serai
(diketuk)
4. 3-4 cawan
stok ayam (air rebusan ayam)
5. Sedikit
planta untuk menumis
6. Bahan
perasa - 1 kiub stok ayam , garam, aji, cukup rasa (ikut kesesuaian)
7. Sedikit
kayu manis dan bunga lawang
B) Ayam Panggang
1. ½ ekor
ayam (dibasuh bersih dan direbus untuk mendapatkan stok ayam bagi kegunaan nasi
dan sup)
2. ½ Bwg
Merah, 2 ulas bawang putih, ¼ halia (dikisar halus)
3. 5 sudu
kicap manis
4. Bahan
perasa - garam, aji, cukup rasa (ikut kesesuaian)
C) Sup Ayam
1. 3-4 ketul
ayam dipotong kecil-kecil (ambil bahagian isi sahaja)
2. ½ Bwg
Merah, 2 ulas bawang putih, ¼ halia (dipotong hiris)
3. Sedikit
bunga lawang, kayu manis dan cengkih
4. 1 kiub
pati ayam dan sedikit minyak untuk menumis.
5. 5 cawan
air rebusan ayam
6. Bahan
perasa – 1 kiub stok ayam, garam, aji, cukup rasa (ikut kesesuaian)
Cara Buat:
A) Nasi Ayam
1. Panaskan
planta dan tumis bawang merah, putih, halia, serai, bunga lawang, kayu manis sehingga
naik bau.
2. Sementara
itu, masukkan beras ke dalam periuk nasi elektrik dan masukkan sedikit air
rebusan ayam mengikut kesesuaian beras.
3. Apabila
tumisan sudah naik bau, masukkan ke dalam periuk nasi.
4. Kemudian
masukkan bahan perasa dan tekan butang cook dan tunggu nasi sehingga masak.
B) Ayam Panggang
1. Untuk
ayam panggang, perap ayam yang telah direbus bersama bahan kisar, kicap dan
bahan perasa. Biarkan dalam 5 minit sebelum dipanggang.
2. Panggang
ayam sehingga masak.
C) Sup Ayam
1. Bagi
memasak sup pula, panaskan sedikit minyak dan tumis bahan hiris sehingga naik
bau.
2. Masukkan
kayu manis dan bunga lawang serta isi ayam yang telah dipotong kecil-kecil dan
gaul rata.
3. Masukkan
air rebusan stok ayam dan bahan perasa.
4. Masukkan
sayur seperti lobak merah, bunga kubis sekiranya mahu.
^0^ ...Selamat
mencuba dan menjamu selera ...^0^
0 comments:
Post a Comment