Wednesday, August 8

Posted by asYDhia on 11:55 No comments


Bahan:
1. ½ kilo Daging (Direbus sehingga empuk)
2. 2 biji Bwg Merah, 3 ulas bawang putih, ¾ halia dan 1 batang serai (dikisar halus)
3. 4 sudu besar cabai kisar
4. Minyak Masak (utk menggoreng daging dan menumis)
5. Bahan perasa - garam, aji, cukup rasa (ikut kesesuaian)
6. 2 sudu air asam jawa
7. 1 cawan santan pekat (ikut kuantiti daging)
8. 1 cawan air daging
9. Kicap (untuk gaul bersama daging)

Cara Buat:
A:
1. Potong daging yang sudah direbus nipis-nipis
2. Tumbuk daging tersebut sehingga agak lembut
3. Gaul daging yang telah ditumbuk dengan kicap
4. Goreng daging tersebut sehingga separuh garing.
5. Tinggalkan sedikit minyak lebihan goreng untuk menumis.

B:
1. Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau dan masukkan cabai kisar sehingga cabai masak
2. Masukkan air asam jawa dan air daging
3. Masukkan daging yang telah digoreng tadi
4. Gaul rata dan masukkan santan serta bahan perasa (anggaran dalam 5-7 minit)
4. Sedia untuk dihidang

^0^ ...Selamat mencuba dan menjamu selera ...^0^
Categories:

0 comments:

Post a Comment