Friday, August 10

Posted by asYDhia on 16:35 No comments

Ni resepi dr my hubby...ari tu buka posa hari ke – 19 tetiba dia nak mkn tom yam...wlpn bahan x da kat rumah tp dia sanggup nak p beli...cayang abg...so ni bhn2 dan cara dia masak...yg pasti sgt2 sedap for me...apa pun suka menyimpan resepi disini...

Bahan:
A:
1. 1 biji Bwg Merah, 3 ulas bawang putih, ¾ halia (dipotong nipis)
2. 3 ulas daun limau
3. 2 batang serai (dititik)
4. 4 biji cabai burung
5. 1 botol kecil perencah tom yam (beli dekat NSK)

B:
1. 4-5 ketul ayam (dipotong kecil)
2. 3 ekor sotong (dicuci bersih dan dipotong nipis)
3. 6 ekor udang (dicuci bersih)

C:
1. 2 biji tomato (dipotong)
2. 2 batang saleri (dipotong)
3. ½ bunga kubis (dipotong)
4. 1 batang carrot (dipotong)
5. 1 bekas kecil putik jagung (dikerat 2)

1. Minyak Masak (utk menumis)
2. Bahan perasa - garam, aji, cukup rasa (ikut kesesuaian)
3. 4 cawan air (bersesuaian dengan periuk)

Cara Buat:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis perencah tom yam bersama-sama bahan A sehingga naik bau
2. Masukkan air dan ayam
3. Bila dah empuk ayam, masukkan Bahan B yang lain dan bahan C
4. Tambahkan perasa jika perlu dan tunggu sehingga masak (anggaran dalam 10-15 minit)
5. Sedia untuk dihidang

^0^ ...Selamat mencuba dan menjamu selera ...^0^
Categories:

0 comments:

Post a Comment