Actually, udang ni dah lama sampai ke semenanjung dari sabah....rasanya almost 1 month bertapa udang ni dalam peti ais my mom...even walaupun dah balik rumah my mom udang ni still tak sampai ke umah mak...tapi last week mak paksa jugak my brother bawakkan ke rumah dan malam tadi memaksa diri untuk memaksa sebab takut rasa udang ni akan lari mean tak manis
So antara bahan ringkas yang mak gunakan adalah:
2 biji bawang merah dan 7 biji cabai burung dikisar halus
udang galah dalam 5 ekor (yang my mom peruntukan for me)
1 biji nenas bersaiz kecik (cari yang agak-agak masak baru nenas tu rasa manis)
Cara memasak:
1. Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau dan masukkan sedikit kunyit dan kacau hingga sebati
2. Masukkan sedikit air untuk mengelakkan bahan kisar hangit
3. Masukkan nenas dan masak sehingga empuk sedikit
4. Masukkan air sedikit lagi dan udang galah
5. Bila udang dah berubah warna menjadi kemerah-merahan, masukkan santan
6. Masukkan bahan perisa dan kacau sehingga sebati dan jangan sampai pecah lemak
7. Dalam 5 minit dah sedia untuk dihidang
^0^ Selamat Menjamu Selara ^0^
Categories: udang
0 comments:
Post a Comment