Sedapnya bila dapat udang galah fresh...nak lak masak kari...
Bahan-bahan:
1) 1 biji bawang merah, 2 ulas bawang putih, 3/4 halia (dihiris nipis-nipis)
2) 1 kuntum bunga lawang, 2 biji pelaga, 1/4 kayu manis
3) Sedikit daun kari
4) 2 sudu serbuk kari
5) 500 gram santan
6) 1 sudu kecil air asam (pati adabi)
7) Serbuk cukup rasa, garam dan ajinomoto (bahan perasa ikut keseuaian)
8) 4 sudu minyak masak untuk menumis
9) 500 ml air
10) 1 lobak merah dipotong hiris
Cara memasak:
1) Tumis bawang merah, bawang putih, halia, daun kari, bunga lawang, pelaga dan kayu manis sehingga naik bau
2) Masukkan serbuk kari dan sedikit air untuk memastikan tidak hangit.
3) Masukkan lobak merah dan sedikit air lagi
4) Bila lobak dah agak empuk, masukkan sedikit air asam dan santan
5) Masukkan udang galah dan bahan perisa
6) Gaul rata dalam 5-7 minit
7) Sedia untuk dihidang
Categories: udang
0 comments:
Post a Comment