Friday, January 10

Posted by asYDhia on 20:03 No comments
First time buat laksa dan alhamdullilah menjadi..cuma kuahnya terlalu pekat sebab ikan yang banyak ^-^
Bahan-bahan untuk kuah:
1) Ikan sardin dalam sekilo - anggaran 10 orang makan tapi mak buat untuk 3 org makan....perlu direbus dan asingkan isi dan tulang ikan,
2) Kisar isi ikan dan ketepikan.
3) Kisar jugak tulang ikan bersama air rebusan untuk mendapatkan manis ikan dan ketepikan.
4) 3 biji bawang besar dan 5 biji cabai burung dikisar halus
5) 5 sudu cili boh - ikut kepedasan yang dikehendaki
6) 3 kuntum bunga kantan dipotong dua
5) 1 ikat daun kelsom
7) Minyak masak untuk menumis
8) Serbuk cukup rasa, ajinomoto dan garam (Bahan perasa)
9) 3 asam keping

Bahan hiasan:
1) 2 biji telur direbus
2) 1 batang timun dihiris halus
3) Daun pudina

Cara buat kuah:
1) Tumis bawang besar dan cabai burung yang telah dikisar bersama daun kantan, dauh kelsom dan cili boh sehingga naik bau
2)  Masukkan air kisaran tulang ikan tadi dan gaul sehingga rata
3) Masukkan air kisaran isi ikan tadi dan gaul sehingga rata
4) Masukkan bahan perasa mengikut kesesuaian bersama asam keping
5) Gaul sehingga kuah menjadi sebati dan biarkan menggelegak

^-^ Selamat mencuba ^-^
Categories:

0 comments:

Post a Comment