Sedapnya bila dapat makan nasi lemak...first time mak cuma menggunakan menu sendiri...yang penting pada sambal dan nasinya...
Bahan untuk nasi:1) 4 pot nasi
2) 1 kotak kecil santan
3) 1/2 bawang besar, 1/4 halia dihiris halus
4) 2 daun pandan
Bahan untuk sambal:
1) Ikan bilis (digoreng garing dan diketepikan)
2) 4 sudu cabai kisar
3) 2 biji bawang merah, 2 ulas bawang putih, 1/4 halia (dikisar halus)
4) Sedikit air masak dan air asam jawa
Untuk hiasan:
1) 2 biji telur direbus dan diketepikan
2) 1/2 batang timun dipotong nipis-nipis
Cara memasak nasi:
1) Basuh beras dan masukkan ke dalam periuk nasi
2) Ambil kotak santan dan bancuh bersama sedikit air dan masukkan ke dalam periuk nasi (sukat kuantiti air macam masak nasi biasa)
3) Masukkan sedikit garam, bawang merah dan halia yang telah dihiris halus
4) Masukkan daun pandan untuk bau yang wangi.
Cara memasak sambal:
1) Tumis bawang merah, bawang putih dan halia
2) Bila naik bau masukkan cabai kisar
3) Tumis sehingga naik bau dan masukkan sedikit air dan air asam jawa
4) Masukkan ikan bilis dan gaul rata
5) Letakkan bahan perisa ikut kesesuaian
Categories: nasi
0 comments:
Post a Comment