Bahan:
1. Ayam - dalam 1 1/2 ekor (basuh n digoreng)
2. 3 biji Bwg Merah, 4 ulas Putih, sedikit Halia, 3 batang Serai (dikisar halus)
3. Minyak Masak (utk menggoreng + menumis)
4. 1/4 paket Cabai Kering (rebus + kisar halus)
5. Air asam jawa (sedikit)
6. Bahan perasa - Gula, garam, aji, cukup rasa (ikut kesesuaian)
7. Sedikit serbuk kunyit
7. Sedikit serbuk kunyit
Cara Buat:
1. Goreng ayam (diletakkan sedikit serbuk kunyit, garam dan ajinomoto) sehingga kuning-kekuningan
2. Tumis bahan yg dikisar bersama cabai kering
3. Bila bahan kisar dah naik bau, masukkan air asam jawa sedikit, masukkan sedikit air (sekiranya sambal pekat)
4. Masukkan bahan perasa
5. Masukkan ayam dan gaul rata
^0^ ...Selamat mencuba dan menjamu selera ...^0^
Categories: ayam
0 comments:
Post a Comment