Bahan:
1. ½ kilo Daging (Bakar sehingga setengah masak dan potong halus-halus)
2. 1 biji Bwg Merah, 2 ulas Bwg Putih, sedikit Halia, (dikisar kasar)
3. 2 batang Serai (dititik)
3. Sedikit Minyak Masak (utk menumis)
4. 500gram santan
5. Air asam jawa (sedikit)
6. Bahan perasa - Gula, garam, aji, cukup rasa (ikut kesesuaian)
7. ½ jug air masak (untuk kuah gulai)
Cara Buat:
1. Tumis bahan yang dikisar bersama-sama serai sehingga naik bau
2. Masukkan sedikit air supaya tumisan tidak hangit
3. Masukkan air asam jawa sedikit dan bahan perasa
4. Masukkan daging bakar yang telah dipotong nipis-nipis
5. Masukkan santan dan kacau sehingga masak (jangan sampai pecah minyak –
anggaran 10 minit)
6. Sedia untuk dihidang
^0^ ...Selamat mencuba dan menjamu
selera ...^0^
Categories: daging
0 comments:
Post a Comment