Bahan:
1. 8-10 ekor ikan talapia sederhana besar (basuh n digoreng sekejab)
2. 2 biji Bwg
Merah, 10 biji cabai burung dan 1/4 kunyit hidup (dikisar halus)
3. Minyak
Masak (utk menggoreng + menumis)
4. 1 kilo santan (pati punya)
5. 2 keping asam jawa
6. Bahan
perasa - Gula, garam, aji, cukup rasa (ikut kesesuaian)
7. 1 helai daun kunyit (dihiris halus)
8. 2 batang serai (dititik)
Cara Buat:
1. Goreng
ikan sehingga separuh masak (diletakkan sedikit serbuk kunyit, garam dan ajinomoto) dan asingkan
2. Panaskan minyak dan tumis
bahan yg dikisar bersama serai sehingga naik bau
3. Masukkan sedikit air bersama santan
4. Masukkan
ikan yang telah digoreng
4. Masukkan bahan perasa
5. Gaul semua bahan dan pastikan tidak masak sehingga pecah "lemak"
6. Masukkan daun kunyit dan gaul dalam anggaran 3-4 minit dan sedia untuk dihidang
^0^ ...Selamat mencuba dan menjamu selera ...^0^
Categories: ikan
0 comments:
Post a Comment