Tuesday, October 16

Posted by asYDhia on 23:49 No comments
Teringat resepi my mom pasal gulai lemak nie...so pekat n so sweet sebab ikan tu baru keluar dari kolam terbaik punya hehehe



Bahan:
1. 8-10 ekor ikan talapia sederhana besar (basuh n digoreng sekejab)
2. 2 biji Bwg Merah, 10 biji cabai burung dan 1/4 kunyit hidup (dikisar halus)
3. Minyak Masak (utk menggoreng + menumis)
4. 1 kilo santan (pati punya)
5. 2 keping asam jawa
6. Bahan perasa - Gula, garam, aji, cukup rasa (ikut kesesuaian)
7. 1 helai daun kunyit (dihiris halus)
8. 2 batang serai (dititik)

Cara Buat:
1. Goreng ikan sehingga separuh masak (diletakkan sedikit serbuk kunyit, garam dan ajinomoto) dan asingkan
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yg dikisar bersama serai sehingga naik bau
3. Masukkan sedikit air bersama santan
4. Masukkan ikan yang telah digoreng
4. Masukkan bahan perasa
5. Gaul semua bahan dan pastikan tidak masak sehingga pecah "lemak"
6. Masukkan daun kunyit dan gaul dalam anggaran 3-4 minit dan sedia untuk dihidang 

^0^ ...Selamat mencuba dan menjamu selera ...^0^
Categories:

0 comments:

Post a Comment