Thursday, October 11

Posted by asYDhia on 10:56 No comments
Tetiba teringat ikan talapia dari kolam ternakan my mom n dad kat ipoh huhuh...sedap je rsnya...manisnya rasa sebab terbaikk dari kolam tepi sungai hehehe...so hari tu kami just buat bakar ringkas jer tapi makan bersama air asam terbaik my sis buat...selain tu kami masak gulai lemak pedas ikan talapia...will be update next...

Bahan:
A: (Bahan Perap)
1. 1/2 sudu serbuk kunyit
2. 1 sudu kecil garam
3. 1 sudu kecil ajinomoto dan cukup rasa

B:
1. 4-5 ekor ikan talapia bersaiz sederhana (dicuci bersih dan diperap bersama dengan bahan perap)
2. Sedikit minyak masak untuk membakar ikan
3. Daun pisang (untuk melapik ikan)


Cara Buat:
1. Panaskan sedikit minyak atas pan pembakar @ boleh juga menggunakan tempat pembakar sate
2. Setelah pan panas, masukkan ikan talapia yang telah diperap dan terbalikkan setelah kekuningan
3. Masak sehingga selesai semua ikan-ikan yang dibuat
4. Anggaran masa dalam 10 minit untuk 2 ekor ikan

^0^ ...Selamat mencuba dan menjamu selera ...^0^
Categories:

0 comments:

Post a Comment