Monday, November 18

Posted by asYDhia on 22:16 No comments


Kalau tetiba teringin nak makan ayam rendang di bukan bulan puasa ini resepi ringkas yang mak mampu kasi...kalau bahan ada dan rasa secukupnya sure sedap dimakan...

 
Bahan yang mak gunakan:
1) 6 ketul ayam (dibasuh dan ditoskan)
2) 2 1/2 biji Bawang merah, 3 ulas bawang putih dan 2/4 halia dikisar halus
3) 3 sudu besar cili boh (yang siap punya)
4) 1/2 paket kerisik
5) 1 kotak santan segera
6) Sedikit minyak untuk menumis
7) Sedikit garam, cukup rasa dan ajinomoto (ikut keseuaian)
8) Daun kunyit 1 helai (gambar diatas tak ada daun kunyit sebab tak beli)
9) Sedikit air asam jawa

Cara memasak:
1) Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau
2) Masukkan cili boh bersama sedikit air untuk memastikan tumisan tidak hangit
3) Bila cabai dah masak masukkan kerisik dan gaul hingga rata
4) Masukkan ayam yang telah dibasuh tadi dah gaul sehingga meresap pada semua tumisan
5) Bila ayam sudah separuh masak, masukkan air asam jawa dan sedikit air untuk memberikan kuah pada rendang
6) Apabila ayam hampir masak, masukkan santan dan bahan perasa mengikut kesesuaian dan gaul rata hingga sebati.
7) Masak selama 5-7 minit untuk memastikan ayam masak dan tutup api.
8) Sedia untuk dihidang 

** Selamat mencuba dan menjamu selera **
 
Categories:

0 comments:

Post a Comment