Bulan-bulan puasa ni tekak pun nak yang bakar-bakar je...hari tu dah cuba ikan bakar kembung, sekarang ayam bakar lak..tapi bukan mak yang buat, ini kali resepi dari my sister...
Bahan untuk ayam:
1) Sekor ayam dicuci bersih dan diperap dengan bahan perasa (serbuk rasa, garam dan sedikit aji) dan 2 sudu besar gula
1) Sekor ayam dicuci bersih dan diperap dengan bahan perasa (serbuk rasa, garam dan sedikit aji) dan 2 sudu besar gula
Bahan untuk kisar:
1) 3 sudu besar cabai
2) 1/4 halia
3) 5 ulas bawang putih
4) 2 biji bawang besar
5) 4 batang serai
6) Minyak utk menumis
Bahan untuk kuah:
1) 3 keping asam keping
2) 200 ml santan (santan kotak kecil)
3) Bahan perasa (garam, aji dan cukup rasa, 3 sudu besar gula)
1) 3 sudu besar cabai
2) 1/4 halia
3) 5 ulas bawang putih
4) 2 biji bawang besar
5) 4 batang serai
6) Minyak utk menumis
Bahan untuk kuah:
1) 3 keping asam keping
2) 200 ml santan (santan kotak kecil)
3) Bahan perasa (garam, aji dan cukup rasa, 3 sudu besar gula)
Kuah utk ayam percik:
1) Masukkan bahan kisar sehingga naik minyak,
2) Masukkan asam keping 3 keping
3) Masukkan santan 200ml
4) Masuk bahan perasa garam,3sudu besar gula dan kacau smpai kuah menjadi pekat.
5) Bila kuah menjadi pekat, masukkan ayam satu persatu sehingga setengah masak.
Cara membakar ayam:
1) Keluarkan ayam dan bakar sehingga ayam masak.
2) Baki kuah boleh diletakkan sedikit demi sedikit semasa membakar.
1) Masukkan bahan kisar sehingga naik minyak,
2) Masukkan asam keping 3 keping
3) Masukkan santan 200ml
4) Masuk bahan perasa garam,3sudu besar gula dan kacau smpai kuah menjadi pekat.
5) Bila kuah menjadi pekat, masukkan ayam satu persatu sehingga setengah masak.
Cara membakar ayam:
1) Keluarkan ayam dan bakar sehingga ayam masak.
2) Baki kuah boleh diletakkan sedikit demi sedikit semasa membakar.
Categories: ayam
0 comments:
Post a Comment