Resepi ni dari my SIL bila kami buka puasa ramai-ramai semalam.Rasa tip top sebab menggunakan bahan ikan bukannya daging or ayam...
Bahan A:
1) 8 ekor ikan kembung direbus (letak asam keping untuk membuang bau hanyir ikan), diasingkan isi dan tulang dan ketepikan
2) 8 biji kentang direbus empuk dan dilenyek sehingga hancur
3) Sedikit daun sup (dihiris-hiris)
4) Sedikit lada sulah & lada hitam
5) 1 biji bawang besar dipotong dadu/dicincang halus
Bahan B:
1) 2 biji telur
2) Minyak untuk menggoreng
3) Sedikit perasa (ajinamoto &sedikit serbuk cukup rasa)
Cara membuat:
1) Satukan semua bahan A ke dalam mangkuk
2) Gaul sehingga semua bahan bersatu
3) Masukkan sedikit perasa mengikut keselesaan
4) Ambil sedikit adunan dan bentukkan mengikut seperti yang dikehendaki
5) Celup bergedil yang telah dibentukkan kedalam telur
6) Panaskan minyak dan goreng bergedil yang telah dibentukkan tadi sehingga kekuningan
* Boleh juga menggunakan ikan sardin, selar kuning atau mengikut pilihan sendiri
* Pastikan minyak betul - betul panas baru menggoreng bagi mendapatkan bergedil yang cantik
Selamat Mencuba ^-^
0 comments:
Post a Comment