Ahad lepas masa cari barang basah, mak tertarik dengan ikan kembung ni...besar-besar dan nampak segar...so ambikla dalam 4 ekor...semalam kat pejabat dah terbayang-bayang ikan kembung bakar...memandangkan tak ada foil aluminium, mak pun tawakal menggunakan pan ajaib...dah hasilnya....
Mak lupa dari mana mak ambik resepi...tapi bahan yang mak gunakan adalah...
Bahan-bahan:
1) 2 ekor ikan kembung dicuci bersih, digaul sedikit garam dan cukup rasa...ketepikan
2) Sedikit majerin untuk dipanaskan didalam pan ajaib
3) Sedikit garam, cukup rasa dan ajinamoto
4) 1 sudu kecil asam jawa (pati asam jawa)
5) 1 batang serai - diketuk
6) 7 biji bendi dipotong sederhana nipis
Bahan untuk kisar:
1) 2 biji bawang merah (saiz kecil)
2) 3 biji bawang putih
3) 5 biji cabai burung
4) 3 biji cabai masak
5) 1 batang serai
Cara memasak:
1) Panaskan sedikit minyak untuk menumis bahan kisar sehingga naik bau, masukkan sedikit air untuk elakkan tumisan kering
2) Masukkan serai yang telah diketuk dan gaul rata bersama bahan kisar
3) Masukkan serbuk perasa (garam, ajinamoto dan cukup rasa - ikut kesesuaian)
4) Tumis sehingga separuh masak
Untuk Ikan:
1) Panaskan pan dengan sedikit marjerin
2) Masukkan ikan kembung yang telah digaul dengan sedikit garam
3) Masukkan bahan tumisan dan ratakan diatas ikan
4) Dalam 5 minit, masukkan bendi yang dipotong sederhana nipis.
5) Biarkan selama 5-10 minit untuk pastikan ikan masak.
Selamat mencuba ^-^
Categories: ikan
sedapnyaaaa!!!!
ReplyDelete