Thursday, July 3

Posted by asYDhia on 11:23 No comments
Finally mak berjaya masak ikan siakap 3 rasa...kalau tak berkurun la perencah yang ada di dalam almari tu...Maklumla mak bukan rajin sangat nak sediakan bahan sos dia kan...tapi boleh je kalau nak buat sendiri...
 
Bahan yang mak gunakan:
1) 1 ekor ikan siakap dicuci bersih dan digoreng garing dan diketepikan
2) 1 batang lobak merah dipotong sederhana panjang
3) Bunga kobis dalam 1/4 saiz dari sebiji bunga kubis
4) kacang buncis dalam 15 - 20 batang dipotong sederhana kecil
5) 1/2 biji nenas dipotong dadu
6) 1 biji tomato dipotong 8
7)  4 sudu besar sos cili, 3 sudu besar sos tomato, 2 sudu besar sos tiram (dicampur dan digaul rata)
8) 1 biji bawang merah, 3 biji bawang putih dicincang halus
9)  4 biji cabai burung dibelah dua
10) Bahan perasa - gula, serbuk cukup rasa dan garam
11) 2 sudu air dari tepung jagung

Cara memasak kuah:
1) Tumis bawang merah, bawang putih dan cabai burung
2) Masukkan ketiga-tiga sos dan sedikit air agak tidak kering
3) Masukkan sayur lobak merah, kacang buncis dan bunga kubis dan gaul rata
4) Bila lobak agak empuk, masukkan tomato dan bahan perasa mengikut kesesuaian...
5) Masukkan air tepung jagung sedikit untuk memekatkan kuah
6) Biarkan mendidih dalam 3-5 minit dan tuang ke atas ikan yang telah digoreng tadi.

p/s: Kalau nak lagi mudah, guna je perencah maggi masakan masam manis (3 rasa) dan tambah sedikit perasa.

Selamat Mencuba ^-^
Categories:

0 comments:

Post a Comment