Bahan yang digunakan:
1) 1/2 kilo tulang (Direbus empuk)
2) 2 paket sup bunjut tulang
3) 1 sudu besar dsup serbuk
4) 2 sudu sos ikan
5) 2 biji ubi kentang dipotong dadu
6) 2 biji cili padi diketuk
7) Sedikit air perahan limau nipis
8) 1 biji tomato dibelah empat
9) Sedikit daun sup & daun bawang
10) Sedikit bahan perasa (garam, aji, gula & cukup rasa)
Bahan yang ditumbuk:
1) 2 ulas bawang merah
2) 3 ulas bawang putih
3) suku Inci halia
Cara membuatnya:
1) Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang ditumbuk sehingga naik wangi bersama rempah sup bunjut tulang
2) Masukkan sos ikan dan serbuk sup bersama sedikit air rebusan tulang tadi
3) Masukkan ubi kentang dan masukkan semua air rebusan tulang tadi bersama tulang tersebut
4) Masukkan bahan perasa dan gaul rata serta masukkan air perahan limau dan cili padi tadi serta tomato
5) Masak selama 15-25 minit atau sehingga kentang empuk
Selamat mencuba ♥♥
Categories: sup terbaik
0 comments:
Post a Comment